Ved du hvor meget du kan spare på varmeregningen ved at isolere loftet
// Annoncørbetalt indhold
Samarbejde med GulogGratis branded content
Denne artikel indeholder sponsoreret indhold
Bor du i en ældre bolig af dato, eller føler du blot at du månedligt kaster store summer penge efter din varmeregning, bør du tage et kig på isoleringen af dit loft. En god loftisolering kan gøre store underværker, og give markante besparelser i det årlige budget. Læs med, og bliv klogere på hvordan du kan efterisolere dit loft.
Varmen har det med at stige opad, og hvis man derved ikke har et tæt isoleret loft, vil varmen hurtigt sive direkte ud af taget, hvorved at der automatisk vil bruges mere energi for at holde tempereret. En energi som koster dyrt i længden, og som man hurtigt og billigt vil kunne reducere.
Sådan virker loftisolering
Hvis der ikke er nok loftisolering, vil der være særdeles ujævne temperatursvingninger, og man kan således opleve at der om vinteren er meget koldt, og om sommeren særdeles varmt. Særligt i ældre bebyggelse er dette et anerkendt problem, da man før hen ikke var klar over hvilken effekt en ordentlig isolering kan have.
Loftisolering kan således sammenlignes med en dyne. Hvis den ikke slutter helt tæt, vil varmen finde ud, og derved forårsage at du kommer til at fryse. Det er derfor ikke alene en fordel at have et tætisoleret loft for at opnå besparelse, men også for helbredet. Skiftende temperaturer og særligt kulde, er ikke sundt for kroppen, og kan være med til at øge antallet af sygedage.
Professionel loftisolering
Hvis man ønsker at opnå den maksimale effekt ved loftisolering, kan det være en fordel at henvende sig til fagfolk med ekspertise inde for området. Herved er man sikker på at få foretaget en loftisolering med kvalitetsmaterialer som sikrer en vedvarende løsning. Virkegraden på efterisolering kan variere meget, og det er derfor en god ide at få en professionel til at vurdere hvad der vil være mest gavnligt for lige netop dit hus.
Ved efterisolering måles virkegraden oftest i en værdi der hedder Lamba, som indikerer hvor godt materialet er til at holde på varmen. Jo lavere Lambaværdi et materiale har, jo bedre er materialet til efterisolering. Det er derfor væsentligt at man vælger materiale som har en lav Lambaværdi, hvis man vil være sikker på, at loftisoleringen skal holde mange år frem.
Hvad koster det at få foretaget loftisolering
Prisen på efterisolering varierer meget fra husttand til husstand, hvorfor det kan være en god ide at få en ekspert ud, som derved kan komme med et tilbud. Huse bygget mellem 1950 og 1990 er kendetegnet ved generelt at have langt mindre isolering end nyere bebyggelse, hvorfor prisen på dette formentligt vil være højere. Yderligere spiller husets kvadratmeter også en rolle i prisoverslaget, da dette har betydning for hvor meget materiale der skal anvendes.
Standarden på loftisolering er i dag omtrent 250 mm, og du kan således selv hurtigt vurdere hvor mange mm som vil være nødvendigt at tilkøbe. Langt de fleste steder ligger prisen per m2 på omtrent de 100,- og de fulde beløb vil derfor ikke være lige så højt sammenlignet med den besparelse det vil udgøre på sigt. Inden man igangsætter projektet, kan man starte med blot at få foretaget et gratis isoleringstjek for derved at vurdere hvorvidt en efterisolering vil være nødvendig.
Gør det selv
Ønsker man ikke at investere i fagfolk udefra, er det også muligt selv at foretage en loftisolering. Dette kræver blot at man har sat sig ordentligt ind i processen, og har fået fat i de rette materialer. I flere tilfælde er det muligt at tilkøbe sig overskydende Rockwool eller anden form for loftisolering brugt. Her kan man allerede hurtigt gøre en stor besparelse hvis man blot finder den rette sælger.
I de fleste tilfælde anbefales det, at man gør brug af granulat ved loftisolering. Granulat er nemmere at arbejde med, og har derved også en bedre evne til at omslutte rør og spær. Dette er i særdeleshed vigtigt for at få den optimale isoleringseffekt, og er også en af de største udfordringer man vil støde på, hvis man vælger at tage arbejdet i egen hånd. Formår man dog at foretage en loftisolering med granulat ordentligt, er man sikker på at der ikke opstår efterfølgende revner og sprækker.
Sådan gør du
At foretage en loftisolering er i for sig ikke en omfattende proces, men det kræver at man ved hvad man laver for at opnå et godt resultat. Først og fremmest er det vigtigt at vide hvor meget loftisolering der skal til for at skabe den fulde effekt. Herefter er det en fordel at forberede tagfoden som skiller inder og ydervæggen. Dernæst skal der foretages en gangbro som indikerer det ønskede niveau af isolering.
Efter dette, bør der laves en inddækning ved stigehullet, for derved at sikre at isoleringen bliver på loftet. Når alle disse foranstaltninger er gjort, kan arbejde med selve loftisoleringen nu begynde. Her vil man formentlig skulle i gang med et større kravlearbejde for at sikre at isoleringen kommer ud i alle hjørner. Hvor meget loftisolering du har behov for, afhænger at husets og loftets størrelse.
Kan alle huse få foretaget loftisolering?
Loftisolering kan foretages i langt de fleste huse, men som førnævnt, vil det formentlig ikke være en nødvendighed hvis du bor i et nyere hus. Derudover kan efterisolering i ½ eller 2 plans huse også være noget mere omstændigt, da disse ofte er bygget med skråvægge. Skråvægge gør arbejdet mere kompliceret da man ikke er i stand til at kunne indblæse isoleringsmateriale, men derimod er nødsaget til at gøre brug af isoleringsbats.
Isolering i sådanne huse foretages derfor hellere i forlængelse af en større husrenovering, da man derved har mulighed for at komme helt ud til undertaget. Da der er tale om et mere omfattende projekt end blot ved et 1 plans hus, anbefales det, at man forhører sig med en ekspert inden man begiver sig ud i projektet.
Så hurtigt tjener din investering sig hjem
I og med at prisen på den samlede investering varierer alt efter hvilket hus man bor i, og hvor meget efterisolering der er nødvendigt, vil det også være forskelligt hvornår investeringen tjener sig hjem. Gennemsnitligt vil man formentlig skulle regne med omkring 4 år før end at have tilbagebetalt den fulde udgift til loftisoleringen.
Yderligere spiller din opvarmningskilde også en betydning for hvor meget den årlige besparelse vil udgøre. Hvis du bruger olie som opvarmningskilde vil besparelsen klart være størst frem mod et andet alternativ. Overordnet kan man dog forvente en årlig besparelse på alt mellem 5.000-6.000,- årligt. Der er altså mange penge at hente ved at få foretaget en efterisolering og jo før jo bedre.
For at have et sammenligningsgrundlag for beregning kan der tages udgangspunkt i et eksempel hvor der er tal om et hus på omtrent 120 kvadratmeter, med olie som opvarmningskilde og en efterisolering på 200mm. Den årlige besparelse vil her udgøre et beløb tilsvarende 5.100,- hvoraf den vejledende udgift til isolering vil ligge på omtrent 19.000,-. De fleste priser på professionelt udført efterisolering er i dag ret lave, og det er derfor værd at overveje hvorvidt man bør gå i gang med et større gør det selv projekt, eller købe sig til ydelsen. I givent fald, bør man gribe til handling og reducere varmeregningen allerede i dag.
Denne artikel indeholder sponsoreret indhold