8 grunde til, at du skal skille dig af med det gamle og købe brugt

// Annoncørbetalt indhold

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold
Det er vist ingen hemmelighed, at det er på vej til at blive en folkesport at købe og sælge brugte ting. Tidligere handlede det i bund og grund om at spare penge, men i dag er det blevet en populær trend, især den yngre generation glædeligt er hoppet med på.
Men hvad er det egentlig, der har fanget dem?
Er det muligheden for at få 1.000 kr. for de gamle VHS-bånd, eller ligger der andre grunde bag kærligheden for genbrug?
Hvis du er en af dem, der ikke helt forstår hypen (endnu), får du her 8 gode grunde til, hvorfor køb og salg af brugte ting er tidens hotteste trend.
1) Miljøet
Du havde nok gættet, at den her fætter var på listen. Miljøet har kaldt på os de seneste årtier og bedt os om at genoverveje vores valg. At der skulle et par generationsskift til, før nogen lyttede, ja – det er en helt anden historie.
Vi har hørt det mange gange. At købe nyt er dårligt for miljøet. Vi skal spare på ressourcerne. For at reducere miljøbelastningen er det derfor oplagt, at vi køber genbrug.
Pointen: jo flere der bruger tingene, jo færrere ting skal vi producere.
(Om du aldrig nogensinde må købe nyt igen, det er ikke pointen, men hvis vi alle køber én eller to ting fra genbrug fremfor nyt, kan vi i fællesskab spare på ressourcerne)
2) De gode historier
Forestil dig at stå foran en ældre kommode. Tænk engang, hvilke historier den gemmer på. Bag alt brugt gemmer der sig en historie. For mange er det et eventyr i sig selv at forestille sig, hvor kommoden har levet hidtil, hvem der har ejet den, og hvad den er blevet brugt til.
Det giver sjæl. Det giver liv. Det er dét, genbrug kan – nemlig at skabe de gode historier.
3) Vintage er trendy
Vintage er næppe noget nyt begreb – især ikke for dem, der har fulgt med i Carrie Bradshaws liv i Sex and The City. Men nu er vintage også blevet trendy i Danmarks gader. Vintage og genbrug er ikke længere et billede på, at vi ikke har råd til at købe nyt, men at vi i dag går mere op i betydningen af ting. Vintageguldet giver samtidig mulighed for at finde noget unikt, vi ikke bare kan finde i den lokale H&M eller Ikea.
Kort fortalt, det er blevet cool at købe brugt.
4) Krejlerkongerne fra Danmark
Danskere er generelt kendt for at være ægte købmænd. Du har med garanti været syd på og pruttet om prisen på diverse eksotiske varer – eller i det mindste kendt nogen, der tager med på de lokale markeder, fordi de har en unik evne til at presse prisen pinligt i bund.
Vi er nogle krejlere, der godt kan lide at gøre en god handel. Med det sagt er vi ikke ude på at sælge katten i sækken, men vi kan bare rigtig godt lide at spytte i håndflader og give håndslag på en handel.
Og så går vi faktisk virkelig meget op i, at både køber og sælger er glade. Men købmandskulturen i Danmark er ikke til at tage fejl af, og det hænger med garanti sammen med den tilfredsstillelse, mange danskere får ved at sælge og købe brugt.
5) Ingen begrænsninger
De fleste af os kender følelsen af at ønske sig noget, man ikke bare går ud og køber. Fx hvis prisen er stjernehøj. Mange danskere har fx tendens til at blive fornærmet, hvis ting koster mere, end vi mener, det er værd.
Derfor er der mange, der fx optager kviklån hos tjenester som Moneezy, når der er ting, de gerne vil have eller mangler. Nogle ting er også fedest at købe ubrugt. Ingen tvivl om det. Men ved at købe tingene brugt en gang i mellem, har du mulighed for at få endnu flere af de lidt dyrere ting, du går og drømmer om.
Det samme gælder, når du gerne vil sælge. Jo mere du kan sælge videre, jo mere kan du spendere på de ting, du drømmer om.
6) Værdi
En anden ting, der er værd at tage med, når du overvejer brugt vs. nyt, er, at mange ting hurtigere mister værdi, hvis du køber dem fra ny.
Skal du fx til at købe ny bil, bør du være opmærksom på, at din splinternye bil mister værdi i det øjeblik, du triller ud fra forhandleren. Værditabet er naturligvis ikke noget, du kan mærke i dagligdagen (der drysser ikke mønter ud, hver gang du drejer nøglen), men den dag du skal sælge bilen videre, kan den have tabt flere hundrede tusinde kroner i værdi.
Det kan altså godt betale sig at regne på, om det bedst kan betale sig at købe nyt eller brugt.
7) Skattejagten
At gå på skattejagt var et hit til enhver fødselsdag, da vi var børn. Men jagten på slik og legetøj er i dag skiftet ud med jagten på spændende genbrugsfund. Rigtig mange nyder at jagte gode genbrugsfund, også selvom det kræver tid, tålmodighed og en sjat kreativitet at finde skatten.
Det er bare en del af jagten.
(Elsker du onlineshopping, er det fx en unik chance for at gå på jagt efter skatte, der kun koster en skilling)
8) Glæd dine medmennesker
Sidst, men ikke absolut ikke mindst, er der en helt bestemt glæde i at sælge noget videre, som andre kan få glæde af. Uanset om det er fejlkøb, noget du er træt af, noget du ikke kan passe eller noget helt fjerde, er der en stor chance for, at det kan give glæde til andre mennesker.
Det giver en god – og grøn – følelse i maven.
Der har du dem. 8 gode grunde til at hoppe med på genbrugsbølgen. Har det fanget din interesse?
Denne artikel indeholder sponsoreret indhold 

Om annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør. Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites. Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.
Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde. Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.