Køb en elcykel i 2020

// Bytransport

2020 har været et mystisk år, som har ændret tilværelsen for mange mennesker. Vi er blevet tvunget til at ændre på vores vaner – mange har været nødsaget til at arbejde hjemme, vi skal bære mundbind i den offentlige transport og vi er blevet vant til at bruge håndsprit mange gange om dagen. Samfundets tilstand kan være et kærkomment spark bagi – måske det er på tide at skifte bussen ud med en elcykel? 

Hvorfor vælge en elcykel?

Der er mange gode grunde til at vælge en elcykel og her nævnes et par eksempler: 
  • Du har for langt til arbejde til, at du gider køre udelukkende på rugbrødsmotoren – her er den motoriserede hjælp fremragende, da du rent faktisk vil tage cyklen i stedet for at komme med halvhjertede undskyldninger overfor dig selv. 
  • Du er ældre og har ikke så mange kræfter længere. Elmotoren er også en fantastisk hjælp til ældre mennesker, som kan have brug for en smule hjælp i hverdagen. Det er nemt at komme rundt og man er ikke afhængig af bil, bus eller lignende. Vær dog særligt opmærksom på, at motorens kraft kan overraske, hvilket kan ende med mere eller mindre alvorlige styrt på cyklen.
  • Overvejer I bil nr. 2? Det er værd at overveje, om det ville give bedre mening med en elcykel. Det kan give bedre mening, hvis du arbejder f.eks. 10 km fra dit hjem og den offentlige transport ikke fungerer med dit arbejds- og privatliv. Det er ofte markant hurtigere og nemmere at cykle gennem byer, end at skulle manøvrere i bil. 
  • Du får lyst til at cykle længere strækninger. Når du kører med en lille hjælpemotor, giver det dig motivationen til at køre de længere ture – f.eks. til arbejde – som du ellers ville gå udenom. Det giver dig ganske simpelt en større cykelglæde, samt en markant større bevægelsesradius. 

Hvilken elcykel skal jeg vælge?

Elcyklen har for alvor gjort sit indtog på det danske marked de senere år. Som det er skitseret ovenfor, så kan en elcykel være fantastisk i rigtig mange scenarier og for mennesker i alle aldre. 

Hvad skal du generelt være opmærksom på?

Prøvekør inden køb
Hvis du vil minimere chancen for, at du begår et fejlkøb, så sørg for at prøvekøre elcyklen inden køb – præcis som når du køber en bil. Prøv at få den op i topfart, så du kan finde ud af, om den bliver for hård at træde, når motoren slår fra ved 25 km/t. Vær også opmærksom på, hvordan affjedringen er, da den virkelig kommer til gavn, når du kører på brosten eller hullede cykelstier. Find desuden ud af, hvor du tænder og slukker cyklen, så du får det godt ind under huden.

Batteriets størrelse
Der findes batterier med forskellig kapacitet og det er vigtigt, at du sikrer dig, at den valgte cykel er med at batteri, som passer til dit behov. Batteriet er den afgørende faktor når det kommer til, hvor langt du kan køre og hvor meget kraft den kan producere. Vælg med omhu – det har noget at sige, om du skal køre på flad eller bakket vej, samt hvor meget du vejer. Jo større batteri, jo dyrere bliver det også. Udover at du skal vide, hvor lang tid batteriet holder strøm, så bør du også undersøge, hvor lang tid det tager at oplade igen – så får du de bedste forudsætninger for at få en god og stabil rutine med din nye investering.

Integrerede lygter 
Integrerede cykellygter er en fremragende løsning, når du skal have en elcykel. De får strøm fra batteriet og så slipper du for at huske (og glemme) dine lygter.  

Værd at vide: De gode råd

Gå-assistenten
Mange elcykler har en gå-assistent, som giver cyklen en fart på ca. 6 km/t selvom der ikke trædes i pedalerne – den vil typisk blive slået til på en knap eller et gashåndtag ved/på styret. Assistenten er også en rigtig god hjælp, når du skal sætte i gang, op fra en cykelkælder eller ind i et tog. Elcykler er ret tunge, da de oftest vejer omkring 25 kg.

Sidetasker
Det kan være en fordel at køre med sidetasker fremfor kurve, da de giver bedre stabilitet.

Tal med en forhandler
Selvom forhandleren selvfølgelig først og fremmest er en sælger, så vil vedkommende have en masse erfaring og gode råd, som du kan tage med i dine overvejelser.

Hvis du vil vide mere om teknikken
Hvis du virkelig ønsker at sætte dig ind i alle de tekniske aspekter i valget af elcykel som f.eks. motor, sensor og gear, så kan du tage et kig på Cykelmotion onlines guide til køb af elcykel eller du kan gå all in i den store guide fra det norske forbrugerråd, hvor du kan læse alt der er at vide om elcykler. 

Køb af brugt elcykel

Hvis du gerne vil spare penge, så kan der være en del at hente, hvis du vælger at købe en brugt cykel – men der er til gengæld også nogle faldgruber, du skal være opmærksom på.
Batteriets stand er den absolut vigtigste faktor, når du vil købe brugt, da et nyt batteri koster flere tusind kroner. Hvis batteriet skal skiftes, så er det ikke sikkert, at det er så god en handel, som du tror. 

Vedligehold af elcykler

Smør kæden: Det er vigtigt, at du husker at vedligeholde kæden – det gør du ved at rense og smøre den. Kæden er under større belastning på en elcykel i forhold til på en almindelig cykel, så det er vigtigt, at du starter i lavt gear.
Vedligehold batteriet: Batteriet bør så vidt muligt – når det ikke er i brug – opbevares ved mellem 10 og 20 grader celsius. Hvis batteriet skal ligge i mere end 14 dage uden at blive brugt, så anbefales det at oplade batteriet med 50-80% - batteriet vil automatisk overgå til dvaletilstand.
Dæktryk: Hold jævnligt øje med dit dæktryk. Dækket holder længere og cyklen er langt mere sikker at køre på, når du kører med det korrekte dæktryk. Det anbefalede dæktryk vil oftest være at finde på siden af dækket.
Service: Det anbefales at sende din elcykel til service hos en autoriseret cykelmekaniker mindst én gang om året.
Læs manualen: Selvom det kan virke fjollet, så læs manualen, da retningslinjerne kan variere fra producent til producent.