Hvilket gravsted skal man vælge?

// Annoncørbetalt indhold

 Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

En af de store beslutninger, som skal træffes i forbindelse med et dødsfald, er valget om gravsted. I nogle tilfælde har afdøde selv en mening om gravstedet, mens det i andre tilfælde er pårørende, som må træffe beslutningen. 
Valg af gravsted er en beslutning, som rækker mange år ud i fremtiden, derfor er det vigtigt at vælge den gravstedsform, som efterlever afdødes ønsker og de pårørendes tanker for fremtiden. Hos bedemænd stilles ekspertise til rådighed, såfremt der er brug for en bedemand til at vejlede om gravsted. Her imødekommes både traditionelle og utraditionelle ønsker, så længe de befinder sig inden for den gældende lovgivning. 
Gravplads på kirkegård
Alle har ret til at blive begravet eller få en urne nedsat på de folkelige kirkegårde i bopælssognet. Såfremt det ønskes at blive begravet på en anden kirkegård, er det påkrævet at afdøde har særlig tilknytning til det pågældende sogn. Det kan eksempelvis være, at afføde tidligere har haft bopæl i sognet eller har nære pårørende bosat i sognet. 
Rammerne omkring vedligeholdelse og takster for gravpladsen fastsættes af kirkegården og kan således varierer fra kirkegård til kirkegård. Såfremt afdøde ikke var medlem af folkekirken vil prisen på gravplads typiske være højere end for medlemmer af folkekirken. 
Hos den lokale bedemand i Aalborg, har man et kendskab til lokalområdet. Det kommer af mange års erfaring indenfor branchen som bedemænd, samt indgående kendskab og gode relationer med involverede fagfolk. Ydermere besidder bedemændene også en bred viden om begravelse- og bisættelse forløb på tværs af kultur og trossamfund, hvorfor der også kan hjælpes med at finde kirkegårds pladser til andre trosretninger. 
Skovbegravelse 
Skovbegravelse er det naturlige valg for naturelskeren. En skovbegravelsesplads giver mulighed for at blive begravet under træernes kroner, og er således et smukt alternativ til begravelse på kirkegården. Alle uanset trosretning har mulighed for en skovbegravelsesplads, da jorden ikke er kirkelig indviet. Dog er det et krav, at skoven, der tilbyder urnenedsættelse, skal være godkendt af kommunen og Kirkeministeriet. Ydermere skal urnen til afdødes aske være biologisk nedbrydelig. 
I Danmark findes der flere skovbegravelsespladser. I Nordjylland er nærmeste Havnø Skovbegravelsesplads, beliggende i Hadsund. Her er det muligt at erhverve et gravsted og få sin urne nedsat under de smukke bøgetræer i Havnø Lund.
Askespredning 
Den afdødes aske kan blive spredt over åbent hav, såfremt afdøde skriftligt har tilkendegivet et ønske om dette. Ønsket om begravelse til søs skal nedskrives på et papir, som kan vedlægges testamentet eller skrives ind i Min Sidste Vilje. 
I Danmark er det et lovkrav, at askespredning kun må foregå over åbent hav, det vil sige over havet eller over større bugter eller fjorde. Det er således ikke tilladt at sprede asken over en sø eller en å. Spredning af aske over havet skal foregå mindst 200 meter fra land, hvorfor askespredning kun er muligt fra siden af en båd eller et skib. 
Ønsker du at vide mere til processen, når en kær er gået bort, har Skatt Christensen Begravelsesforretning udviklet denne guide ved dødsfald, der italesætter hvad man som pårørende bør være opmærksom på efter et dødsfald. På denne måde har pårørende bedre forudsætninger for en god afsked. 

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold 

Om annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør. Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites. Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.
Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde. Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.